Uncategorized

Rome de stad van “La Dolce Vita” en penvriend Luca !

This post is also available in: Nederlands (Dutch)

Rome en La Dolce Vita

Vandaag neem ik je mee voor een flitsbezoek aan Rome. Een totaal onverwacht uitstapje die dubbel en dwars de moeite waard was ! Mijn grote passie Michelangelo heeft mij naar deze stad gelokt en als de beste man nog zou leven dan had hem dat een dikke knuffel opgeleverd.

Zicht op Rome

Het is 09:00 op de voorlaatste dag van mijn verblijf in Florence. Ik zit op het station “Santa Maria Novella” te wachten op de hogesnelheidstrein die mij in 1 uur en 15 minuten naar Rome zal brengen. Wat een uitvinding ! De trein is comfortabel en i.v.m. met de Covid zijn alleen de raamplaatsen bezet, niet alles aan de Covid is slecht….

We zoeven door het prachtige Toscaanse landschap met zijn zo typerende cipressen.

Typisch Toscaans landschap

De reis verloopt voorspoedig en voor dat ik het weet sta ik op “Stazione Roma Termini” in het hartje van Rome. Ik kan een brede glimlach (die alweer niemand kan zien) en een vreugde sprongetje niet onderdrukken, het avontuur kan beginnen ! Mijn online bemachtigde kaartje voor de Musei Vaticani en de Capela Sistina geeft aan dat ik daar om 12:30 wordt verwacht, dus er is nog wat tijd voor een snelle wandeltocht door het centrum van Rome. En het kan natuurlijk niet anders dan dat ik begin bij de “Fonte di Trevi”. De beroemde fontein waar de opnames voor de fameuze film “LA DOLCE VITA” zijn gemaakt. 

Fontana di Trevi

Fonte di Trevi

Deze fontein is de mooiste fontein in Rome en met zijn 20 meter breedte en 26 meter hoogte ook de grootste. De naam Trevi is afgeleid van “Tre Vie” wat 3 straten betekend want deze fontein bevind zich op het punt waar 3 straten samen komen. En dan is er natuurlijk nog de mythe van de muntjes……

  • Gooi één muntje in de fontein en je zult naar Rome terugkeren.
  • Gooi twee muntjes in de fontein en je vindt de liefde met een mooie Italiaanse of Italiaan
  • Gooi drie muntjes in de fontein en je trouwt met de persoon die je hebt leren kennen.

Jeetje wat een sufferd !! Ik ben in de haast vergeten 2 muntjes in de fontein te gooien 🤗

Scene uit de film La Dolce Vita

Je kent ook vast wel deze beroemde romantische scene met Marcello en Anita in het midden van de fontein. Als je dit meesterwerk van Frederico Fellini nog niet hebt gezien dan raad ik je aan hem toch eens te bekijken. Deze film is zoals de meeste oude films een beetje traag, maar de moeite waard als je van klassiekers houdt.Link naar de film https://www.youtube.com/watch?v=QWNsxD8PDCU

Pantheon

Vanaf hier vervolg ik mijn wandeling richting het Pantheon en heb de stille hoop dat ik dit indrukwekkende gebouw ook van binnen te zien krijg. Eenmaal aangekomen bij het Pantheon besef je pas hoe enorm hoog het gebouw is. Ik heb geluk, ook nu is de Covid in mijn voordeel en ik kan naar binnen.

Het interieur is indrukwekkend en het is niet te begrijpen hoe ze in de oudheid instaat waren zo’n enorme koepel te construeren. Het Pantheon is een oude tempel gebouwd in 25 v Chr., maar is daarna twee keer herbouwd. Één keer na een verwoestende brand in 80 n Chr. en in 110 n Chr. nog een keer toen het door de bliksem getroffen werd. Dat overkomt dus schijnbaar niet alleen met mij 😉.

Tot 1434 had het Pantheon de grootste koepel van Italië, daarna werd dit de koepel van de Santa Maria de Fiore in Florence (zie vorige artikel over Florence)

Interieur Pantheon

Piazza Navona

En wat nu ? heb ik nog tijd voor de Piazza Navona ? Jazeker, als ik die korte beentjes van mij in de hoogste versnelling zet moet het lukken. Ik dribbel door de gezellige, nauwe straatjes van het oude centrum met zijn vele restaurantjes en trattoria’s. Tot mijn spijt heb ik vandaag geen tijd voor een heerlijke Italiaanse Pranzo, maar ik weet het dan al zeker, ook hier kom ik terug!

De Piazza Navona is groot en prachtig, ik loop hier met een enigszins verhit hoofd te genieten van al het moois.

De Piazza Navona ligt in één van de oudste buurten van Rome. Dit plein was vroeger een heel groot stadion voor atletiek wedstrijden. Na de val van het Romeinse Rijk bouwden de burgers hun huizen op de voormalige tribunes van het stadion. De atletiekbaan zelf bleef onbebouwd en zo ontstond in de loop der eeuwen dit enorme plein. Op het plein staan maar liefst 3 prachtige fonteinen.

Het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel

Maar nu is het dan toch echt tijd voor het Vaticaan. De Uber chauffeur zet mij bewust, of onbewust (dat laten we maar even in het midden) aan de verkeerde kant van het Vaticaan af en daarvoor zeg ik “Grazie Mille”! Door dit foutje kan ik nu het bijna lege Sint Pietersplein bewonderen. Het is bijna onwerkelijk om dit plein zonder mensen te zien. Het is groot en indrukwekkend, ook zonder de aanwezigheid van Paus Franciscus.

Sint Pietersplein – Rome

Nu blijkt de afstand van het Sintpieters plein naar de Musei Vaticani toch nog redelijk groot te zijn en ik kom wederom met een verhit hoofd aan (nee,nee, heeft niets met menopauze te maken hoor………) Het museum is groot, héél groot en ik zal het helemaal moeten doorlopen want het doel van deze reis, de Sixtijnse Kapel bevindt zich aan het einde van de route Dit is uiteraard geen straf.

Raffaello Sanzio

En dan gebeurt het …….. mijn ontmoeting met Raffaello Sanzio! Het is voor de tweede keer tijdens deze reis in Italië dat het lijkt alsof ik door de bliksem wordt getroffen. De “Stanze di Raffaello” (vertaald de kamers van Raffaello) in het vaticaan zijn adembenemend, en ik ben er stil van ! Deze kamers zijn door Raffaello Sanzio in opdracht van Paus Julius II van onder tot boven beschilderd met de prachtigste taferelen. Wat een onbeschrijfbaar talent. Het was wel even schrikken want mijn liefde voor Micheangelo blijkt nu dus niet zo heel erg monogaam te zijn…….. Plotseling is daar nog een kandidaat en ik kan jullie al verklappen dat het daar niet bij blijft.  Dus heb ik besloten maar gewoon van ze allemaal te gaan houden, een soort driehoeksverhouding -😉

En na de Stanze di Raffaello is het dan zover, daar is de “Sixtijnse Kapel”.  Wat ben ik blij dat ik deze “last-minute” reis ondernomen heb. De plafondschilderingen van Michelangelo zijn prachtig en ongelofelijk gedetailleerd. Michelangelo schilderde de fresco´s op het plafond van de Kapel in de periode van 1508 en 1512. Het is onbegrijpelijk hoe hij dat heeft volgehouden, nadat ik 15 minuten het plafond heb bewonderd doet mijn nek al zeer.

plafondschilderingen – “Sixtijnse Kapel”

Één van zijn bekendste schilderingen is “de schepping van Adam”. Je hebt deze fresco met de beroemde twee handen vast al eens gezien.

“de schepping van Adam” – Micelangelo

Een ander beroemd werk van Michelangelo is “Het laatste oordeel” dat zich achter het altaar bevind. De Kapel wordt nog altijd gebruikt als er nieuwe Paus gekozen wordt. Hier houden de Kardinalen Conclaaf, terwijl wij wachten op de witte rook.

“Het laatste oordeel” – Michelangelo

Penvriend Luca en Piazza Venezia

Maar we zijn hiermee echter nog niet aan het einde van de reis. Ik spoed mij terug naar het historische centrum van Rome voor een ontmoeting.  Ik heb een afspraak op de Piazza Venezia die ik niet wil missen. Ik hoor je denken…. een afspraak ? Ja,ja een afspraak met mijn penvriend Luca . Luca en ik corresponderen sinds half Augustus via de whats-app. Een penvriend old-school in een nieuw whats-app jasje 😃 We zijn in contact gekomen via Conversation Exchange en hij helpt mij met het leren van de Italiaanse taal.

Piazza Venezia – Altare della Patria

We hebben niet meer dan een whats-app profielfoto van elkaar en ik weet dat hij lang is dus ik raad hem aan om vooral naar beneden te kijken 😊 En het werkt, ondanks dat we beiden met zo’n charmant mondkapje oplopen vinden we elkaar toch al snel. Het is een hartelijke ontmoeting en Luca maakt de dag meer dan compleet. Hij blijkt een perfecte gids te zijn en samen wandelen we langs nog veel meer moois dat zijn stad te bieden heeft.

Het Colosseum 

.

Het forum

De oude Romeinse opgravingen in het hartje van Rome.

Piazza del Campidoglio

We bezoeken ook nog even de Piazza del Campidoglio. Luca wist van mijn passie voor Michelangelo dus het bezoeken van Campidoglio is een must want het plein is ontworpen door Micheangelo.

Piazza del Campidoglio

Liefde nummer drie Caravaggio

Het is ook Luca die mij attent maakt op de kunstwerken van Caravaggio, en boem daar is nummer drie ! Toevallig of niet  maar ook Luca blijkt een grote kunstgeschiedenis-fan te zijn dus vanaf vandaag kan hij mij behalve Italiaans ook nog wat kunstgeschiedenis bij brengen !

Caravaggio- Fanciullo con canestro di frutta

En met nog een laatste Aperol Spritz komt er een einde aan deze fantastische dag in Rome en tevens het einde van mijn verblijf in Italië. Morgen vlieg ik weer naar Portugal met ontzettend veel mooie herinneringen, nieuwe vrienden en het certificaat A2 voor Italiaans op zak !

 

 

 

 

 

This post is also available in: Nederlands (Dutch)

About

No Comments

Leave a Comment